tiistai 5. elokuuta 2014

Brittiläinen ruokakulttuuri syynissä

Matkustelin lomani aikana Irlannissa ja Englannissa lähes kahden viikon ajan ja jälleen kerran mielenkiinnolla ja kauhulla katselin paikallisia ruokia ja ruokakauppoja. Olen asunut Englannissa puoli vuotta ja lisäksi matkustanut siellä lukuisia kertoja ja Irlannissakin kahdesti, joten voisin väittää tuntevani ainakin brittiläisen ruokakulttuurin aika hyvin. Kauhistelin ruokakulttuuria jo siellä asuessani vuonna 2009, eikä mielipiteeni asiasta ole muuttunut sen jälkeen. Oman käsitykseni mukaan britit syövät epäterveellisemmin kuin suomalaiset ja tätä tukee pubiruokailukulttuuri.

Mitä se brittiruokakulttuuri sitten on? Tässä joitain asioita mihin olen kiinnittänyt huomiota.

"Terveysvalmispizza"
Kaupoista saa usein ostettua meal dealeja, mihin saa valita esim. wrapin/kolmioleivän/salaatin ja sipsipussin/hedelmää/suolapähkinöitä ja mehun/limun/veden. Kyllähän tuosta saa koostettua ihan hyvän kokonaisuuden, mutta miksi niitä sipsejä pitää olla joka paikassa? Briteissä on hyvin yleistä, että koulussa lounaalla/välipalalla lapsilla on sipsejä ja tietysti aikuisillakin ne ovat suosittuja. Kaupoissa hyllyt notkuvat sipsipusseja ja pieniä sipsipusseja myydään jättipakkauksissa juurikin sen takia, että ne ovat hyviä välipaloja tms. Myös kolmioleivät ja valmisruoat ovat hyvin yleisiä. Pizzaa, chicken wingsejä, pubiruokaa, ranskiksia jne. Pikaruokaloita on joka kulmassa ja pubeista saa ei-niin-terveellistä ja ei-niin-houkuttelevan näköistä ruokaa. Pubit ovat iso osa paikallista kulttuuria ja tottahan siellä tulee myös syötyä. Pikaruoka/valmisruoka on myös halpaa suhteessa terveellisempään ruokaan ja esim. kasviksiin. Joskus kaupasta on jopa vaikea löytää ns. normaaleja ruoka-aineita vaikkapa jauhoja.

Olin Englannissa kiinalaisessa buffetravintolassa syömässä ja siellä oli tarjolla ranskalaisia perunoita! Mielestäni ne eivät ole kiinalaisia, mutta kun briteissä ollaan, pitäähän niitä olla tarjolla joka paikassa. Monien ruokien lisänä on ranskalaisia ja niitä saa pubista kuin pubista. Ravintolassa söin kerran ruoaksi lasagnen ja sain sen lisänä ranskalaiset. En ihan ymmärtänyt miksi, mutta se kuului annokseen :D Joskus olen pyytänyt ranskalaisten tilalle salaatin, kun sen on saanut vaihtoehtoisena valintana. Sitä salaattia sitten onkin odoteltu, kun luultavasti sitä ei usein tilata ja koko salaatti on pitänyt tehdä vain minua varten.

Monta välipalaa
Isoista supermarketeista ei välttämättä saa ostettua yksittäisiä jäätelöitä! Menimme Tescoon (hyvin yleinen brittiläinen supermarket) ohikulkumatkalla ja ajattelimme vain ostaa jätskit. Pakasteosastolle päästyämme löysimme vain jäätelöpakkauksia, missä oli vähintään 3 jäätelöä. Myyjältä kysyttyämme, löysi hän vain yhden jäätelövaihtoehdon, mitä myytiin yksittäisinä kappaleina. Pienemmistä kaupoista kyllä saa yksittäisiä jätskejä, mutta vain yksi vaihtoehto isossa supermarketissa? Eivätkö paikalliset harrasta jäätelön syöntiä esim. ulkona vaan vievät multipakkaukset kotiin ja syövät siellä. Osta ja syö enemmän kuin tarvitset? Tämä pätee moneen muuhunkin, sillä kaikenmaailman herkkuja ym. saa usein isommissa pakkauksissa. Ja lisäksi tämä osta 3 maksa 2.

Tämä havainto ei mene omaan piikkiini, vaan juttelin suomalaisen ystäväni kanssa, joka on keväällä muuttanut Englantiin ja kävin myös hänen luonaan matkustellessani. Tykkään syödä Pilttejä ym. vauvan soseruokia ja niin myös ystäväni. Hän oli kovasti yrittänyt etsiä niitä kaupoista, muttei ollut löytänyt. Puhuimme lasten ruoista ja hänen mukaansa lapsille ei ole tarjolla Pilttien kaltaisia hedelmäsoseita vaan välipaloja ym, joihin on lisätty sokeria. Sokeria pienille lapsille? Nyt soi myös kellot ammattini kannalta.

Mitä muuta tuli mieleen? Limua juodaan paljon. Kaupoissa on lähinnä vaaleaa höttöleipää ja vähemmän täysjyväleipää tms. (Ruisleipää en mainitsekaan, koska sitä ei saa monestakaan maasta.) Majoneesia laitetaan ruokiin lisänä ja pubeissa voi olla niitä läjäpäin minipakkauksina kuten ketsuppia "mausteena". Pekonia myös tulee usein vastaan eri ruoissa.

Asuessani Englannissa (eli vaihdossa ollessani) suoritin projektityötä yliopiston työterveyshuollossa. Aiheena oli mm sydänterveys ja projektin tarkoituksena oli saada henkilökuntaa terveystarkastuksiin. Oma roolini oli mm kampanjointi ja materiaalin hankkiminen. Tilailin kirjallista materiaalia eri paikoista ja sitä oli saatavilla paljon. Briteissä on käsittääkseni paljon erilaisia kampanjoita ym. juuri terveellisemmän ruoan ja terveellisempien elämäntapojen puolesta. 5 A DAY lienee kuuluisin kampanja, minkä tarkoituksena on saada kaikki syömään 5 annosta hedelmiä, marjoja ja kasviksia päivässä. "Puoli kiloa päivässä" taitaa taipua samaan muotoon Suomessa :) Tämä kampanja näkyy vahvasti Briteissä ja esim. kaupoissa myydään hedelmäkippoja, missä mainostetaan, että "this is one of your five a day".

Tässä taisi tulla esille ne pahimmat puolet, mutta kyllä sitä terveellistäkin ja hyvää ruokaa Briteistä saa :) Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat minun näkemyksiäni, kokemuksiani ja mielipiteitäni. 100 %:sta faktaa en voi tarjota, mutta hyvin vahvaan kokemukseen perustuen tämän kirjoitinkin :) Ja toisekseen, kyllä sitä Suomessakin osataan epäterveellisesti syödä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti