perjantai 22. elokuuta 2014

Liikuntalääketieteen perusopinnot ja mitä siellä oppiikaan

Sain tässä hiljattain toiveen kirjoittaa liikuntalääketieteen opinnoistani ja mikäs siinä, kun itse pidin kursseista ja koin ne hyödyllisiksi ja mielenkiintoisiksi :) Suoritin siis liikuntalääketieteen perusopinnot Helsingin seudun kesäyliopistossa (perustuen Itä-Suomen yliopiston opetussuunnitelmaan) ja ne olivat laajuudeltaan 25 op. Opinnot sisälsivät 7 eri kurssia: elimistön rakenne ja toiminta, liikuntafysiologian ja biomekaniikan perusteet, liikunta, fyysinen kunto ja terveys, terveyskunnon mittaaminen, liikunta ja sairaudet, liikunta ja ravitsemus sekä liikunnan turvallisuus. Kaikki kurssit sisälsivät yleensä yhden luentoparipäivän verran ja lisäksi oli tenttejä ja tehtäviä.

Elimistön rakenne ja toiminta käsitteli ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa. Tässä kurssissa luentoja oli kolmena päivänä, koska ihmiselimistö ei ole ihan helppo kokonaisuus :) Kävimme tunneilla läpi anatomiaa hieman enemmän liikuntaan viitaten, joten vaikka itsellänkin on anatomian luennot käytynä, niin hyödyin ehdottomasti tästä uudesta näkökulmasta. Luentojen lisäksi kurssi sisälsi tentin.

Toisena kurssina oli edessä liikuntafysiologian ja biomekaniikan perusteet. Liikuntafysiologia oli näistä aiheista ainakin itselleni mieluisampi ja myös mielenkiintoisempi, sillä biomekaniikka käsittelee osittain matikkaa ja fysiikkaa, mitkä eivät ole koskaan olleet vahvimpia puoliani. Aihepiireinä löytyi mm voiman ja kestävyyden eri lajit sekä sydämen ja keuhkojen toiminta kuormituksessa. Suoritustapana luentojen lisäksi oli tentti.


Liikunta, fyysinen kuntoa ja terveys käsitteli paljolti terveysliikuntasuosituksia, väestön terveyttä ja eri sairauksien liikuntasuosituksia. Niitä käytiin läpi mm liikunnan käypä hoito suosituksen myötä. Kurssitehtävänä oli tehdä liikuntaohjelmat kolmelle eri esimerkkihenkilölle erilaisten taustatietojen perusteella ja lisäksi myös itselle.

Terveyskunnon mittaaminen oli hyvin poikkeava muista kursseista, sillä luennot kestivät vain pari tuntia ja sen jälkeen hypimme ja heiluimme loppupäivän liikuntahallilla. Teimme kuntotestejä ja kehonkoostumusmittauksia ja samalla opettelimme tekemään niitä muille. Kurssin täydensi kirjallinen tehtävä, jossa piti kertoa kuntotesteistä ja analysoida omia tuloksiaan. Tämä oli kursseista suosikkini, sillä käytännössä toimiminen on kivempaa ja itse ainakin opin niin paremmin kuin vain pänttäämällä kirjaa :)

Liikunta ja sairaudet käsitteli nimensä mukaisesti liikunnan merkitystä eri sairauksiin ja miten sairauksia voi hoitaa ja ennaltaehkäistä liikunnalla. Myös esim. sydänsairauksiin liittyvää kliinistä rasituskoetta käytiin läpi. Tenttikirja kourassa mentiin tämäkin kurssi. Terveydenhoitajan työni kannalta tämä oli todennäköisesti hyödyllisin kurssi, mutta potilaiden motivaatio taitaa olla se suurin ongelma hoitaa sairauksia liikunnan keinoin.

Liikunta ja ravitsemus -kurssilla aihepiireinä olivat mm. ravitsemussuositukset, painonpudottajan ruokavalio ja urheilijan ruokavalio. Kurssilla perehdyttiin myös suomalaisten saamiin ravintoaineisiin ja niiden määriin suhteessa suosituksiin. Tentti seurasi myös tämän kurssin päätteeksi. Ravitsemus oli mielenkiintoinen aihe, etenkin kun se nykyään on niin paljon puheenaiheena. Asioihin tuli uutta näkökulmaa ja monet mediassa pyörivät aiheet ja ravitsemukseen liittyvät myytit saivat selityksiä tai ne kumottiin.

Liikunnan turvallisuus -kurssin aiheina tuli vastaan mm. liikunnan terveysriskit, liikuntaan liittyvät sydänongelmat, tapaturmat ja rasitusvammatennalta. Lisäksi käytiin läpi niiden ennaltaehkäisy ja hoitoa. Kurssitehtävänä oli referaatti urheiluun liittyvästä artikkelista ja lisäksi essee liikuntaan liittyvistä tapaturmista ja mm niiden ehkäisy ja hoito.

Viimeiset luennot olivat jo yli puoli vuotta sitten ja viimeiset kurssitehtävätkin tuli palautettua jo yli 4 kuukautta sitten, joten tuorein terä tältä opintokoosteelta puuttuu. Koen kuitenkin opinnoista hyötyneeni niin työelämässä kuin omassa elämässäni treenamista ajatellen. Suosittelen liikuntalääketiedettä kaikille, joilla on edes pieni palo tietää vähän enemmän liikunnasta ja terveydestä, vaikkei olisikaan liikunta-alan ammattilainen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti