maanantai 2. joulukuuta 2013

Elämäntapamuutos - minun tarinani

Tietoja minusta -kohdassa tuolla sivupalkissa on maininta "takana elämäntapamuutos ja -25 kg". Ihan blogini ensimmäisessä tekstissä vajaa vuosi sitten kerroin hieman taustaani, mutta ehkä taustaa voisin avata lisääkin, sillä esim. Blogilistan kautta sana elämäntapamuutos on yksi tie blogiini ja tätä aihetta tulee nykyään harvemmin sivuttua. 

En ole koskaan ollut mitenkään hoikka, normaalipainoinen kuitenkin vaikkakin siellä kasvukäyrien ja painoindeksien ylärajoilla jo pitkään. Painoni alkoi nousta vuonna 2004 kun olin Kanadassa harjoittelussa ja sikäläinen ruokakulttuuri vei mennessään ja painoa karttui silloin ja lisäksi painonnousu jatkui kotiuduttuani. +5 kg tuli noin puolessa vuodessa ja pari kiloa siitä sain sitten pois muutamassa kuukaudessa. Sen jälkeen paino alkoi nousemaan tasaiseen tahtiin, kunnes vuodenvaihteessa -05-06 painoni oli noussut n. 12 kg vajaan kahden vuoden takaiseen verrattuna. Tässä vaiheessa tein päätöksen, että kilot saavat lähteä ja aloitin liikunta- ja ruokakuurin. Jumppasin neljästi viikossa ja vedin kuntosalitreenin kahdesti viikossa. Tätä ennen liikuin hyvin vähän, joten liikuntamäärät siihen verrattuna olivat suuria. Söin todella kevyesti, en kuitenkaan nähnyt nälkää, mutta enimmäkseen tuli syötyä mm keittoa ja salaattia. Ei mitään ylimääräistä, max kerran viikossa suklaapatukka oli sallittua. Putosihan se paino siinä hyvää tahtia. 3,5 kk:n tulos oli -10 kg eli 0,5-1 kg per viikko, mikä on toisaalta ihan normaali painonpudotusvauhti. Siihen se kuitenkin jäi, sillä olin vetänyt liian tiukkaa kuria ja retkahdus tuli ja vielä aika rankalla tavalla. 

Palasin takaisin entiseen ruokarytmiin ja herkut palasivat kuvioihin. Taas oltiin siinä pisteessä, että paino alkoi nousta ja neljän vuoden kuluttua eli keväällä -10 painoni oli noussut 18 kiloa siitä mitä se oli edellisen laihdutukseni jälkeen. Kilot olivat siis tulleet takaisin ja vielä extrakilojen kera. Jälleen tuli päätös, että kilot saavat lähteä, sillä en halunnut olla nuori ja ylipainoinen ja kaiken lisäksi terveydenhoitaja, joka kehoitti muita pudottamaan painoaan. Tämän päätöksen jälkeen sainkin 3 kiloa pois ennen kesää ja loppuvuodesta lähti vielä 2 kiloa lisää. Pikkuhiljaa oli silloin periaatteeni ja hyvin siinä pitäydyinkin. Vuodenvaihde -10-11 oli kuitenkin ratkaiseva, sillä silloin päätin, että seuraavan kevään aikana lähtee 5 kiloa ja näin kävikin. Olin jo noin kolmessa kuukaudessa saavuttanut tuon viiden kilon pudotuksen ja matka jatkui siitä. Runsaassa viidessä kuukaudessa tulos oli -9 kg. Kesällä päätin ottaa rennommin, enkä kiinnittänyt huomiota painooni niin tarkasti, tavoitteeni oli vain pitää painoni samana kesän ajan. Loppuvuodesta lähti vielä -6 kg ja seuraavan kevään aikana loput -5 kg. Keväällä -12 eli reilussa kahdessa vuodessa tulos siis oli -25 kg ja lopputuloksena painoindeksi 22,5.

Syksy 2010
Kevät 2013
Painonpudotus oli kaiken lisäksi aika helppoa. Ei mitään ihmedieettejä tai jatkuvaa nälännäkemistä tai liikuntarääkkiä vaan yksinkertaisesti sopivassa suhteessa ruokaa ja liikuntaa. Vähän ruokamäärien ja herkkujen karsimista ja liikunnan lisäämistä, that's it. Mistään en ole joutunut luopumaan, paitsi kiloistani :) Moni on kysellyt, että millä kuurilla sain painon putoamaan ja osalle se tuleekin yllätyksenä, että pelkkä elämäntapamuutos on kaiken tämän takana. Blogistakin on selvinnyt, että ihan sitä -25 kiloa en ole pystynyt pitämään poissa, vaan n. 4 kiloa siitä on tullut takaisin. Kaikki kuitenkin sanovat, ettei sitä missään huomaa ja itsekin näen sen vain vaa'assa. Vartalo on muokkautunut liikunnan myötä ja lihasta on tullut lisää. Painan nyt suunnilleen saman verran kuin vuonna 2004, mutta kehonkoostumus on hieman erilainen :) Pahimmillaan olin 18 kiloa ylipainoinen ja painoindeksikin enimmillään 30,3. Paljon on siis muuttunut. (Tässä mukana olevat kuvat eivät ole maailman parhaimmat vertailukuvat, mutta kertonevat kuitenkin jotain painoerosta./Edited: syksyn kuva vaihettu vähän parempaan vertailukuvaan.) Korvien väliin kuitenkin on jäänyt se, etten näe itseäni samalla lailla kuin muut ja omasta mielestäni peilistä välillä katsoo monta kiloa painavampi ihminen kuin mitä todellisuus oikeasti on. Tästä ajattelutavasta kun vielä pääsisin kokonaan eroon, mutta hyvältä tämä silti tuntuu :) Painonpudotuksella on niin monia hyviä puolia, etten lähde niitä tässä edes luettelemaan, mutta ennen kaikkea terveys!

Mitä olen oppinut? Ei liian tiukkaa kuria ruoan suhteen. Kukaan ei kuitenkaan pysty noudattamaan mitään ruokavalioita koko loppuelämää, joten parempi on sallia kaikkea kohtuudella ja välillä vähän enemmänkin kuin kohtuudella :) Liian tiukan kurin seurauksena kilot tulevat helposti takaisin ja vielä extrojen kera niin kuin minullekin kävi. Ja hiljaa hyvää tulee. Nykyään en voisi olla ilman liikuntaa ja pääni ja elimistöni suorastaan vaatii liikkumista. 3-4(-5) tuntia on nykyään aika vakio liikuntamääräni viikossa. Se on rakas harrastus ja tuottaa hyvän olon tunnetta. Seuraan painoani aktiivisesti edelleen ja osittain juuri liikunnan avulla saan sen pysymään aisoissa, koska syön edelleen liian usein herkkuja. Kuitenkin tiedän, että saan painoani helposti pudotettua pari kiloa, jos maltan vetää pari tiukempaa viikkoa. Tämä ei tarkoita nälkäkuuria, vaan jätän hetkellisesti kaikki herkut ja ylimääräisen syömisen pois sekä liikun vielä normaalia enemmän. 

Pärjäsin elämäntapamuutoksessani/painonpudotuksessa ns. omillani, en tarvinnut muiden tukea, nettiryhmiä tms. taustalleni, koska päätös oli ja piti. En kuitenkaan näe näissä nettiryhmissä ym. mitään pahaa vaan enemmänkin kannustan niitä käyttämään, jos joku kokee ne hyödyllisiksi keinoiksi :) Toivoisin työssäni pystyväni auttamaan ihmisiä tekemään saman painonpudotusprojektin eli toisin sanoen elämäntapamuutoksen. Paljon puhun näistä asioista potilaiden kanssa, mutta loppujen lopuksi kaikki kuitenkin lähtee itsestä ja on pitkälti kiinni siitä, mitä korvien välissä tapahtuu. Kukaan ei voi laihtua kenenkään puolesta, vaikka kuinka kannustaisi. Erilaiset elämäntilanteet, sairaudet, liikuntarajoitteet ym. tulee kuitenkin huomioida, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että monet syyt painonpudotuksen esteenä ovat turhia ja korvien välissä :) Tämä kaikki kuitenkin on kaiken sen arvoista, että kehoitan jokaista ylipainonsa kanssa taistelevaa yrittämään tätä samaa. Jos minä pystyn tähän niin mikset sinäkin? :)

Tänään soi: Scooter - Move Your Ass

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti