maanantai 9. joulukuuta 2013

Terveellinen banaanikakku

Leipominen on minulle harvinaista herkkua ja yksinkertaisesti siitä syystä, että jos jotain leipoisin niin myös sen söisinkin. Kaiken. Yksin. Ei hyvä yhdistelmä. Tämän vuoksi leivon nykyään aika harvoin, lähinnä jos on kavereita tai muita vieraita kylässä. Tänään kuitenkin tein poikkeuksen ja maanantain ja toivon mukaan hyvin menneen tentin kunniaksi päätin leipoa kakkua. Hehe, no oikeasti olisin leiponut ilman mitään syytäkään, mutta aina on hyvä olla "syy" leipomiselle :) Löysin eilen kakkureseptin, johon ei tule rasvaa, sokeria tai muitakaan makeutusaineita tms. Tämä on myös maidoton ja helposti siitä saa tehtyä myös gluteenittoman, kun jättää vehnäjauhot pois tai korvaa ne jollain muulla (en tosin tiedä mitä rakenteelle käy silloin), joten kakku sopii monenlaiselle ruoka-allergikolle. Tämä huomio sen vuoksi, että pikkujouluja valmistellessani jouduin huomioimaan monet erityisruokavaliot ja niiden pohjalta ei-ammattikokkina suunnittelemaan menun, mikä ei ihan helpoin tehtävä ollut.

Resepti on alunperin tästä blogista, mutta muokkasin sitä hieman sen perusteella mitä kaapista ja kaupasta löytyi. Alkuperäisessä reseptissä oli myskikurpitsaa, proteiinijauhetta ja raakakaakaota, jotka korvasin muilla aineilla. Myös kuorrutuksen jätin pois. Omasta versiostani muodostui enemmänkin banaanikakku, jonka resepti meni näin:
 
- 2,5 banaania
- 1 avokado
- 4 taatelia 
- 2 kananmunaa
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta

Kaikki aineet sekaisin blenderissä ja kaadetaan kakkuvuokaan. Itselläni oli 25 cm halkaisijaltaan oleva vuoka ja sen vuoksi tästä tuli aika matala, joten pienempikin vuoka käy. Uuniin 175 astetta ja n. 25 minuuttia. Lopputulos oli siis banaanikakku :) 
 
Maistui yllättäen banaanilta, muttei kuitenkaan liikaa. Rakenne oli pehmeä ja hieman kostea. Kuorrute (maapähkinävoi ja mantelilastut) olisi varmasti tuonu lisämakua, mutta hyvä näinkin. Vie kyllä makeannälkää ja hyvällä omalla tunnolla voi syödä vähän enemmänkin, koska kalorimäärät ovat pienempiä verrattuna normikakkuun. Alkuperäisessä reseptissä oli hieman yli 800 kcal (siis koko kakussa) ja veikkaan, että oma versioni on aika samoissa lukemissa ainemuutosten/poistojen vuoksi. Lisäksi ainesosathan ovat terveellisiä, rasvat peräisin avokadosta, makeus banaanista ja taateleista, joten terveyskakun ainesta tässä kyllä on :) 

Loppuun vielä viime viikon kuntoilut:
ma: -
ti: sähly
ke: -
to: -
pe: Sh'bam+BodyPump
la: -
su: spinning

Tänään soi: Robbie Williams - Candy

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva kun oot postannut tänne oman versiosi! :) Hyvältä vaikuttaa sunkin piirakka, kivaa tietää että onnistuu tosiaan reseptiä muokkaamallakin. Oma versioni on tosiaan gluteeniton, ja jos ei halua käyttää proteiinijauhoja niin voi käyttää esim. mantelijauhoa tai gluteenittomia kaurahiutaleita :)

    Ja hei muuten, piti ihan mielenkiinnosta käydä tarkistamassa, että mitä nuo mun piirakan päälliset (maapähkinävoi ja mantelilastut) sisälsivät energiamäärällisesti; 164 kcal! Eli sun piirakan energiamäärä on vielä entistäkin kevyempi, noin 640 kcal. Siinä voi jo vetää puolikkaan piirakan lähes hyvällä omallatunnolla! ;)

    VastaaPoista
  2. Oli hyvä resepti niin piti laittaa hyvä kiertämään, kiitos vielä! Tässä mun versiossa banaani nostaa noita kalorimääriä verrattuna kurpitsaan, mut ilman kuorrutusta taidan päästä vähän kevyempään versioon ku sun alkuperäsessä :) Ja ainoo syy kuorrutteen poisjäämiselle oli se, etten voi pitää maapähkinävoita kaapissa, koska söisin sen ihan hetkessä pois ;)

    VastaaPoista