keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Kohti puolimaratoonia

Joulu alkaa olemaan takanapäin ja toisin kuin moni muu, palaa allekirjoittanut huomenna töihin, joten myös lomalusiminen jää taakse. Treenitaukoa tuli kokonaiset kaksi päivää, treenitaukoa syömisen suhteen ei sitten ollutkaan koko jouluna ;) Tänään kutsui lenkkipolku, kun tulin hyvissä ajoin kotiin joulunvietosta. Pikkusen meinas alkuun pakkanen ottaa henkeen, mut parin kilsan jälkeen ei enää tuntunu missään.

Tänään tuli ilmottauduttua puolimaratoonille. Ens toukokuussa ois sitte eessä toinen puolimaratooni, ensimmäinen oli viime keväänä ja kisana samainen HCR (eli Helsinki City Run). Viime keväänä lähdin HCR:lle n. vuoden treenaamisen jälkeen ja maalissa ajassa 2.19.57. Tuo siis oli nettoaika, bruttoaika oli 13 sekuntia huonompi, mutta pidän nettoa itselleni tärkeämpänä aikana, sillä sehän on se aika minkä olen käyttänyt lähtöviivan ylittämisestä maaliviivan ylittämiseen. Bruttoajan (aika lähtölaukauksesta maaliviivalle ja myös virallinen aika) mukaan tuli sijoitus, mutta sijoituksilla minulle ei niinkään ole väliä. Bruttoajan merkitystä en muutenkaan oikein ymmärrä, sillä jos sattuu lähtemään lähtöryhmän perältä, voi aikaan tulla lisää monta minuuttia, vaikka vain lusisi (lue kävelisi hitaasti eteenpäin kohti lähtöviivaa) lähtöalueella eli ei tässä vaiheessa ole ollenkaan reitin päällä, vaikka aika jo juokseekin.

Tavoteaikana viimeksi oli ilmottautumishetkellä 2.30, en yhtään osannut arvioida mihin kykenisin, niin tuo tuntui turvalliselta ajalta, jota tavoitella. Tämä siis oli 4 kk ennen starttia. Kevään edetessä treenailin ja tein pari pidempää harjoituslenkkiä ja aloin hiljaa mielessäni toivoa kykeneväni tavoittelemaan aikaa 2.25. No tuohan alittui ja vielä stadikalla loppukirissä onnistuin kiskomaan alle 2.20. Tyytyväinen? Kyllä! Jollekin tuo 2.19.57 saattaa kuullostaa leppoisalta ajalta, mutta ottaen huomioon, että entinen sohvaperuna, joka on aina vihannut juoksemista ja treenannut enemmän ja vähemmän vuoden ajan kykenee tuohon tulokseen, voidaan pitää saavutuksena :) Fiilis koko juoksun ajan oli hyvä, vaikka 18 kilsan kohalla vasen etureisi vähän alkoi ilmoitella olemassaolostaan. Maalissa oli tunne, että olisi vielä jaksanut vähän pidemmällekin, ehkä sitten joskus sinne maratoonillekin voisi tähdätä...

HCR:n lähtöviivalla

Tavotteena on ensi keväänä tietysti ajan parantaminen. 5 minuuttia pois viime vuotisesta ajasta on tavoitteena eli 2.15 lähdetään tavoittelemaan. Ilmottautumishetkellä piti tietysti laittaa tavoiteaika, jotka olivat 10 min välein. Siinä sitten arvoin 2.10 ja 2.20 välillä, mutta aika pian tuohon 2.10 päädyin, koska sitä lähemmäs on kuitenkin tavoite. Ensi keväänähän sen näkee miten lähtöryhmät jakautuvat, onko seurassa kovempia juoksijoita vai omantasoisia. Yhtä ryhmää parempi lähtöryhmä lienee tiedossa viime vuotiseen verrattuna. Jokainenhan juoksee oman kuntonsa mukaisesti, eikä viimeisessä lähtöryhmässä ole mitään vikaa, siellähän itsekin viimeksi olin. Itselleni tällä lähtöryhmissä nousemisella on kuitenkin enemmänkin henkinen vaikutus, kun tietää, että kunto on noussut ja pystyy tavoittelemaan kovempaa aikaa. Sama oli syyskuun Midnight Runilla, jossa pystyin nousemaan yhtä lähtöryhmää ylemmäs tavoiteajan perusteella edelliseen vuoteen verrattuna. Ja siellä myös särkyi tavoiteaika ja hurjasta säästä huolimatta pääsin maaliin voittajana, itsensä voittajana, vaikka syysmyrskyn vuoksi meinasin jossain vaiheessa jäädä kotiin. 

Nyt siis kohti 4.5.2013!

Tänään soi: Kerkko Koskinen Kollektiivi - Laura Palmer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti