lauantai 29. joulukuuta 2012

Peruskestävyys vs vauhtikestävyys

Aamulla ennen salille lähtöä tuli taas mietittyä peruskestävyystreenejä, joita teen ihan liian harvoin. Sykkeet nousevat helposti vauhtikestävyyden puolelle lajissa kuin lajissa. Tanssiminen ehkä pysyy vielä suurimmaksi osaksi pk:n puolella tai no en voi vannoa, koska en ole koskaan muistanut ottaa sykemittaria tunneille mukaan, mutta hengästymisen perusteella sanoisin, että kovissa sykkeissä ei mennä. Mutta jumppa kuin jumppa (paitsi lihaskestävyys) ja juokseminen kyllä aina nostattavat sykkeet korkealle. Usein sanonkin, että mitä kovempaa ja hikisempää, niin sen parempi. Ehkä tuosta ajattelutavasta pitäisi luopua, sillä tiedän tarvitsevani myös niitä pk-treenejä, koska ovat kuitenkin liikunnan perusta.

Oli loka-marraskuulla Kuortaneen urheiluopistolla viikon kuntoremontissa. Sanana tuo enemmänkin mieleen, että sinne mennään huonossa kunnossa ja pyritään saamaan siellä paikat kuntoon ja liikuntakärpänen puremaan. Todellisuudessa kuntoremppaan ei päästetä aivan rapakunnossa olijoita (toki heille on sitten omat ryhmänsä, jossa lähdetään eri tasolta liikkeelle) tai erilaisista tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista kärsiviä. Eli peruskuntoilijoiden, enemmän tai vähemmän liikkuvien ryhmä, jotka kaipaavat testausta ja virikkeitä uusiin lajeihin ja ehkä osalle myös sitä liikuntakärpästä. Monta kuvausta kuntorempalle varmasti olisi, mutta näin sen itse näkisin. Meidän ryhmässä oli 13 henkilöä, joista jokainen harrasti liikuntaa edes vähän, sitten oli myös niitä, joille liikunta oli elämäntapa. Eli ihan laidasta laitaan. Viikkoon sisältyi monenmoista, mutta siellä siis pääsin myös kuntotesteihin ja sain tietooni sykerajat polkupyöräergometrin perusteella.


Pk-alueeni on siis 114-139 ja vk-alue 139-163. Maksikestävyyden puolellakin välillä mennään eli 163-188. (Pelottavaa ehkä, mutta viime kevään puolimaratonin vedin koko ajan maksimikestävyydellä, paitsi ihan ensimmäisen kilometrin. Kunnialla maaliin joka tapauksessa.) Yllä siis näkyy sykerajani ja tiedän, että helposti jää tuo pk-alue liian vähälle huomiolle. Kuntorempan päätteeksi otinkin tavoitteeksi lisätä pk-treeniä, mutta tunnustan, että vähälle on jäänyt. Sykemittariakaan en ole moneen viikkoon käyttänyt ja siinä pitäisi myös tehostautua.

Tänään menin salille spinningiin ja tunnin alkua odotellessa kävin hetken tamppaamassa juoksumattoa lämmittelynä. Aamulla pk-treeniin tuomani ajatukset kävivät nyt tunnilla sattumalta toteen, sillä ohjaaja veti osan tunnista ihan tarkoituksella pk-treenillä ja kävi sen taustoja samalla läpi. Yleensä spinningit vedetään vk-treeninä, mutta nyt oli toisin ja hyvä niin. Puolet tunnista teimme ns. normaalia spinning-treeniä ja toinen puoli sitten alkuun pk-treeniä ja loppuun vk-treeniä ja vielä loppuun maksimikestävyyttä. Pitkästä aikaa olin myös ottanut sykemittarin mukaan ja olikin kiva seurailla sykkeitä toisella puoliskolla :) Hyvä treeni kaiken kaikkiaan!! Ehkä tässä taas muistutus itselleni, että ota sykemittari mukaan treeneihin ja tee niitä pk-treenejä myös!

Tänään soi: Ultra Bra - Pärnu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti