sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Lukulistalla ravitsemustietoutta

Tenttikoitos on pian edessä ja viime aikoina olen ahkerasti kuluttanut luentomonisteita ja kirjaa. Aiheena on liikunta ja ravitsemus ja kirjana Liikuntaravitsemus. Kyseinen kirja on osoittautunut hyvin mielenkiintoiseksi opukseksi ja sieltä on tullut vastauksia ravitsemusaiheisiin kysymyksiin, joita olen miettinyt, esimerkiksi kromin vaikutus makeannälkään. Ainakin II tyypin diabeetikoilla kromilisä todennäköisesti parantaa insuliiniherkkyyttä ja glukoosinsietoa ja näin ollen hillitsee verensokerin nousua. Mutta terveillä ihmisillä ei kromista niinkään välttämättä ole hyötyä. Kuitenkin kromilisä yhdistettynä liikuntaan voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja kolesteroliarvoja, vaikka ilmeisesti liikunta onkin suuremmassa osassa kuin kromi. Varsinaisesti kromin ei katsota hillitsevän makeannälkää tai ainakaan siitä ei ole tehty varteenotettavia tutkimuksia. Monia uusia ja mielenkiintoisia asioita kirjasta onkin tullut vastaan ja suosittelen sitä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kyseessä ei ole pelkästään huippu-urheilijoille suunnattua tietoutta, vaan myös peruskuntoilijalle, painonpudottajalle ja ravintoaineista kiinnostuneille. Elikkäs näillä tiedoilla kirjan hakuun: Ilander, Borg, Laaksonen, Mursu, Ray, Pethman, Marniemi: Liikuntaravitsemus. Kirjasta on juuri ilmestynyt uusi painos tammikuussa, oma lainakirjani oli vielä vanhempaa painosta.

Posti toi kivoja juttuja tällä viikolla (piti niistä maksaakin tosin), sillä laatikosta löytyi kasa vaatteita kahdessakin eri satsissa. Normivaatteiden lisäksi kerrytin treenivaatteita topilla ja trikoilla, joista jälkimmäinen tosin meni vaihtoon liian ison koon vuoksi. Uudet treenivaatteet (ja totta kai normivaattetkin) ovat aina kivoja ja tuovat pikkulisän treeniin ainakin ekalla kerralla. Ja kivoissa vaatteissa on kiva treenata ja sen vuoksi ne suosikkivaatteet eksyykin kerta toisensa jälkeen useammin päälle kuin monet muut. Kaupasta tarttui tänään vihdoinkin mukaan raakakaakaojauhetta. Kokeilin siitä vähän sekoitella omia testauksia, mutta resepti jääköön julkaisematta, tuli sen verran mielenkiintoista sotkua :D 

Edelleen olen pysynyt mukana treenitavoitteiden muuttamisessani. Lihaskuntoa tein kahdesti tällä viikolla, kävin kerran kehonhuolto(puoli)tunnilla (ihme!) ja tein myös pk-treeniä crosstrainerilla. Tähän kun saisin vielä pikkuhiljaa lisättyä sen viikottaisen juoksulenkin/sisäjuoksutreenin. Suunnitelmissa on aloittaa työmatkajuoksu, lähinnä töistä kotiin suuntautuen. Nyt kun keksin hölskymättömän reppuviritelmän, missä pystyn välttämättömät tavarat kuljettamaan työmatkoilla juostenkin, niin eiköhän tuo juoksutavoite ala toteutumaan :)

Tänään soi: Macklemore & Ryan Lewis ft. Ray Dalton - Can't Hold Us

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti