maanantai 27. tammikuuta 2014

Rasvanpolttojumpan myytti

Välillä kuulee puhuttavan rasvanpolttojumpista, joiden kerrotaan polttavan rasvaa ja kuluttavan kaloreita tehokkaasti. Näissä jumpissa liikutaan matalammilla tehoilla ja sykkeillä, jonka myötä rasvaa palaa enemmän. Totta sikäli, että rasvaa palaa enemmän matalammilla tehoilla, kun taas korkeammilla tehoilla tehty liikuntasuoritus käyttää energianlähteenä enemmän hiilihydraatteja, mutta myös rasvaa. Ei ole tiettyä sykerajaa tms. jossa elimistö päättää, että tässä kohtaa alan kuluttaa rasvaa ja tässä kohtaa hiilihydraatteja. Molempia käytetään energianlähteenä, mutta tosiaan suorituksen intensiteetistä riippuen kuluu toista niistä enemmän. Tässä tulee se "mutta", sillä vaikka nämä ns. rasvanpolttojumpat kuluttavatkin enemmän rasvaa, on niiden kokonaiskulutus vähäisempää eli kaloreita palaa vähemmän. Päinvastoin kovemmilla tehoilla tehty liikuntasuoritus kuluttaa kaloreita enemmän.

"Hiilareiden polttoa"
"Rasvan polttoa"
Kovatehoiset tai pitkäkestoiset treenit pitävät aineenvaihdunnan nopeampana suorituksen jälkeenkin ja näin ollen kulutus nousee entisestään. Keskitasoisenkin treenin jälkeen elimistö kuluttaa vielä n. 10 % lisää ja kovan treenin jälkeen lisäkulutus on n. 20-25 % siitä määrästä, mikä on jo liikunnan yhteydessä kulutettu. Yleisesti kulutukseen vaikuttaa myös perusaineenvaihdunta. Liikunnallisilla ja lihaksikkailla henkilöillä perusaineenvaihdunta on muita korkeampi, tosin perusaineenvaihduntaan vaikuttaa myös mm. ikä, sukupuoli ja perimä. Toisaalta painavammat henkilöt kuluttavat liikkuessaan suhteessa enemmän kaloreita. Tämän huomaa mm. laihdutuksen yhteydessä, sillä esimerkiksi henkilö, joka on laihduttanut 10 kiloa, kuluttaa vähemmän, koska "mukana kannettavaa massaa" on vähemmän kuin aiemmin. Tässä yksi syy miksi paino putoaa alkuun nopeammin ja sen jälkeen hidastuu.

Kaikki liikunta on hyvästä, eikä ns. rasvanpolttojumpissa ole mitään pahaa, koska sekin on liikuntaa. Kuitenkin esimerkiksi painonpudottajille suositellaan myös kovatehoisempia treenejä, koska niissä kokonaiskulutus on suurempaa. Tosin niistä matalamman tehon treeneistä on vähemmän liikuntaa harrastaneen (ja mahdollisesti ylipainoisen) helpompi lähteä liikkeelle, koska ovat kevyempiä vaihtoehtoja. 

Tänään soi: will.i.am ft. Justin Bieber - #thatPOWER

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti