sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Olipa kerran elämä, uni ja ruoka

Viime yö meni pitkälti valvoessa ja koiranunta nukkuessa, kun kuuntelin hoitolapsen yskää. Vaistonvaraisesti olin myös "valmiustilassa" koko yön, niin kuin aina pienen lapsen ollessa hoidossa, joka tarkoittikin sitten vain parin tunnin huonoja yöunia. Ennenkin olen huomannut, miten väsymys aiheuttaa minulle sydämen tykyttelyä ja sama toistui jälleen tänään. Tykyttely kestää yleensä vain muutaman sekunnin ja menee sitten itsestään ohi. Yritin etsiä tietoa mistä se johtuisi, mutta en suoranaista vastausta löytänyt. Jotain tekemistä sillä kuitenkin on aivojen kanssa (niin kuin kaikella muullakin). Uni kuitenkin on tärkeä osa elimistön jaksamista ja vaikuttaa myös treenien tehokkuuteen. Kukapa sitä väsyneenä jaksaisi kaikkeaan antaa. 

Hyvää yötä!
Tein opinnäytetyönki uneen liittyvistä asioista, mutta hyvin olen kaiken näköjään unohtanut. Selailin työtä tänään ja monta hyvää pointtia sieltä löytyikin. Eniten ehkä pisti silmään unettomuuden vaikutus lihavuuteen, aikuistyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä metaboliseen oireyhtymään. Nämä ovat enemmänkin pitkäaikaisen unettomuuden vaikutuksia. Puolustusjärjestelmä myös heikentyy unettomuuden vuoksi, joten flunssat ja muut taudit tarttuvat helpommin, kun nukkuu liian vähän. Lyhytaikainen unettomuus aiheuttaa ainakin ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta ja stressiä, nämä lienevätkin tuttuja monelle univelasta kärsivälle. Oma unirytmini menee sekaisin pienestäkin ja olen hyvin huono nukkumaan päiväunia, niin kuin kävi tänäänkin, makoilin vain sängyllä tunnin nukkumatta hetkeäkään. Nyt olo on kuin zombiella, mutta yritän sinnitellä hereillä vielä, jottei mene rytmit aivan sekaisin. Luulisi nukkumisen olevan helppoa, mutta ei se taida aina olla.

Sitten asiasta toiseen. Tein tänään ruokaa aineksista, mitä en yleensä käytä. Ostin eilen broilerin ohutleikkeitä, enkä halunnut jälleen paistaa niitä pannulla tai uunissa vihannesten kanssa. Etsin netistä sopivia reseptejä ja melkein heti silmiin osui ohje, johon löytyi lähes vastaavat tuotteet kaapeista, tein vain pieniä muutoksia. Kolmen juuston ruokakerma ja Emmental-juusto eivät yleensä kuulu jääkaappini sisältöön, mutta ensimmäinen niistä oli ostettuna lisähöysteenä kasviskeitolle (jota en sitten ollut koskaan tehnyt) ja jälkimmäinen lämpimiä voileipiä varten ja sitä olikin jäänyt yli. Ruokakermaa ostan hyvin harvoin, yleensä ostan kasvisrasvasekotteita ja niitäkin vain muutaman kerran vuodessa. Juustoakin tulee ostettua harvemmin, lähinnä juuri lämpimiin voileipiin tai pizzaan. Poikkeuksen tekee raejuusto, jota menee ainakin pari purkkia viikossa ja muita juustoja (feta, halloumi, vuohenjuusto jne.) n. jokatoinen viikko. Mutta leivän päälle juustoa otan vain kodin ulkopuolella. Mutta takaisin reseptiin: broileri siis uunivuokaan ja päälle mausteita, ruokakermaa, ananaspaloja liemineen ja päälle juustoa, uuni 200 asteeseen ja 30 min. Helppoa, nopeaa ja hyvää, muttei myöskään terveellisimmistä päästä, paitsi jos jättää ruokakermaliemen syömättä, sitä kun tuntuu olevan enemmän kuin tarpeeksi ;)

Viikonlopun puuhiin kuului myös ihanan Olipa kerran elämä -ohjelmien läpikäyntiä. Katsoin sarjaa jo lapsena ja ostin DVD-boxin jokunen vuosi sitten, mutten ole kovinkaan monta jaksoa katsonut tähän menessä. Avoimen yliopiston anatomian luennoitsija antoikin hyvän vinkin katsoa kyseistä ohjelmaa ihan opetusmielessä, kuulemma on oikeasti hyödyllinen ja asiapitoinen. Niinpä kaivoin boxin kirjahyllystä ja katselin muutaman ensimmäisen jakson. Mieleen jäivät ainakin solun lysosomeina heiluneet ukkelit ja lymfosyytit, jotka söivät bakteerijätöksiä :D Pitänee katsoa jaksot uudelleen, kun nyt osa huomiosta meni pikkukaveriin, jonka kanssa piti ajella leluautoilla ja katsella kirjoja. Hän ei ihan tainnut ohjelman ideaa ymmärtää, vaikka välillä malttoikin sohvalla istua :)

Tämä viikko mentiin tähän malliin:
ma: -
ti: puistojumppa
ke: -
to: -
pe: juoksumattoa+vatsatreeni+BodyPump
la: -
su: juoksulenkki
Lisäksi n. 85 km pyöräilyä ja tiistaista alkaen 10 min peppuhaastetreeni

Tänään soi: Train - 50 Ways To Say Goodbye

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti