sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Uutta oppimassa

Paluu koulunpenkille on nyt sitten tapahtunut, kun liikuntalääketieteen perusopinnot alkoivat 3 päivää sitten. Takana on kolmen päivän luentorutistus ja yhteensä 17 tuntia anatomiaa. Edellisistä anatomian tunneista on vuosia aikaa ja oli kyllä hyvä päästä kertaamaan unohtuneita asioita ja niitähän oli paljon. Vaikka käsittelimme anatomiaa kaikelta kantilta, niin moni asia siinä silti liittyy suoranaisesti liikuntaankin. Luennoitsija oli mukava ja osasi hyvin käydä pääasiat läpi, vaikka kaikki ei ihan siltä istumalta päähän jäänytkään, enkä kaikkea ruohonjuuritason asiaa myöskään tajunnut. Pitänee kahlata luentopaperit läpi ihan piakkoin, niin jää paremmin muistiin asiat tuoreeltaan, tenttiin kuitenkin on vielä pitkä aika. 

Kävellen kohti kotia
Luennoilla tuli paljon myös uutta asiaa ja erityisesti juuri liikuntaan liittyvät esimerkit olivat loistavia ja auttoivat ymmärtämään miksi elimistö toimii juuri näin. Miksi esimerkiksi jalkapalloilija ei välttämättä pysty tekemään maalia päästessään yksin läpi ja ollessaan melkein varmassa maalipaikassa? Elimistön stressitaso nousee tässä vaiheessa korkealle, tieto maalivahdin olemassaolosta stressaa, pupillit laajenevat ja näkökyky saattaa ikään kuin heikentyä hetkellisesti, jalan ja silmän yhteistyö ei mene niin hyvin yksiin ja pallo menee maalin ohi (tai maalivahdin hyppysiin). Tai miksi kannattaa treenata esim. jotain lajia ikään kuin takaperin, silmät kiinni jne? Koordinaatio, motoriikka ja tasapaino parantuvat, kun aivot oppivat uusia liikemalleja ja suoritus paranee. Kumpikaan esimerkeistä ei varmasti mennyt näin sanasta sanaan, mutta jotenkin sinnepäin, jos yhtään ymmärsin oikein :) Monia muitakin asioita tuli kyllä opittua, mutta ne löytyvät luentopapereista, kun ne kahlaan ensin läpi. Tähän asti opiskelu on vaikuttanut mielenkiintoiselta, vaikka vasta yksi luentokokonaisuus on takana. Elokuussa jatketaan liikuntafysiologian ja biomekaniikan kurssilla, jota innolla odotan, vaikka vaikuttikin astetta hankalammalta kuin anatomia. Haasteet ovat hyväksi, eihän sitä muuten mitään opi :)


Sunnuntai-sali
Viikko on ollut niin kiireinen, että ensimmäistä kertaa ainakin yli vuoteen (ellei lasketa lomia ja sairastamista) jäin alle kolmen tunnin viikottaisesta treenitavoitteestani, määrä jäi nyt 2,5 tuntiin. Tokihan tässä on tullut pyöräiltyä, vedettyä pitkä kävelylenkki paikasta A paikkaan B eli kotiin ja tanssittua (jee), mutta se mitä lasken varsinaiseksi treeniksi on jäänyt vähemmälle. Jonkinlaiseksi pakkomielteeksi sitä kolmea tuntia voinen nimittää, jos huoli sen täyttmisestä meinaa aiheuttaa stressiä. Kaikki liikunta on kuitenkin kotiin päin ja näin ollen tämä viikko mentiin tällä muotoa (lisänä useamman päivän pyöräilyt):


ma: Energy+ ABSolution
ti: (kävelylenkki) 
ke: -
to: -
pe: -
la: (tanssia)
su: sali

Tänään soi: OutKast - Hey Ya!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti