lauantai 7. syyskuuta 2013

Puolikuntoilua ja tenttiin tsemppaamista

Tuntuu, että koko viikko on vedetty vähän puolivaloilla, se ei jäänyt siihen maanantaiseen väsymiseen. Tiistaina alkoi sähly (jee) ja siellä meni ihan kivasti, mutta sen jälkeen tulikin kolmen päivän tauko, koska lihaksia särki ja sain ystäväkseni lonkka/reisi/kylki/lonkankoukistajavamman/vian/kiusan. En tiedä missä ja mikä siellä kiristää tai mikä ikinä onkaan vikana, mutta pitkin viikkoa siinä kohdilla on ollut ajoittaista särkyä ja tuntunut liikkuessa hieman oudolta. Eilen seisoin pitkän aikaa paikallani ja siitäkös se otti itteensä ja alkoi jomottelemaan, onneksi meni kuitenkin ohi ja kävin tänään aamupäivällä pyörähtämässä spinningissä. Taas oli semmonen tunne, että ei saa tehoja kunnolla irti, vaikka takana oli kolmen päivän treenitauko, pyöräilyä lukuunottamatta. En ole ikinä ollut aamutreenailija, kun tuntuu, että elimistö ei ole vielä kunnolla herännyt ja samanlainen tunne oli nytkin. En muista pitkään aikaan vetäneeni noin löysää spinningtuntia, mutta en vain saanut jalkoja käskytettyä kovempaa eteenpäin. Sykemittaria ei ollut mukana, mutta veikkaisin keskisykkeen olleen aika matala, varmaan pitkälti vetelin pk-sykkeillä, mikäli ei toisaalta haittaa, koska niitäkin treenejä tarvitsee. Oliko se vain aamun vaikutusta vai onko elimistöni edelleen jotenkin väsähtänyt vai missä mennään? Lisäksi lonkka tuntuu edelleen hieman kiukuttelevan jostain...

Tenttiin lukeminen on kovassa vauhdissa ja vaikka olen aloittanut lukemisen jo 2,5 viikkoa sitten, niin silti se kiire pukkaa päälle. Hyvin tulee opiskeluajat mieleen viime hetken pänttäyksineen. Edellisestä tentistä on aikaa lähes 5 vuotta, joten pitää tätä tenttiin lukemista taas "opetella". Kotona on liikaa virikkeitä ja jaksan kerralla lukea 5-30 min :D Senpä takia suuntasin tänään salin jälkeen kirjastoon lukemaan. Siellä kun ei ole niitä ylimääräisiä virikkeitä, niin pystyy paremmin keskittymään. Reilun tunnin keikuin kirjaston tuolin laidalla, kunnes lähdin kaverin mukaan syömään ja shoppailemaan. 

Ja lukustudio kirjastossa.
Lukustudio lattialla, en mahtunu kotona muualle? :D
Mitä tuosta lukemisesta on jäänyt mieleen? (Aiheena siis on biomekaniikka ja liikuntafysiologia.) Liikunnan fysiologisia vaikutuksia on ainakin verenpaineen laskeminen, mikäli se on ollut hieman koholla aiemmin. Liikuntasuorituksen aikana diastolinen paine (alapaine) pysyy vakiona, mutta systolinen paine (yläpaine) nousee hetkellisesti, mutta palaa normaalille tasolle suorituksen jälkeen. Kestävyysliikunnan lajit ovat (aerobinen) peruskestävyys, vauhtikestävyys, maksimikestävyys ja nopeuskestävyys. Kinematiikka tutkii kehon liikettä ja kinetiikka voiman vaikutusta liikkeeseen eri liikelajeissa. EMG-tutkimuksella (elektromyografia) tutkitaan lihaksen sähköistä toimintaa ja miten lihas toimii tietyissä tilanteissa esim. supistuminen. 100 metrin juoksussa nopein vauhti on puolivälin tienoilla, sen jälkeen askelpituus lyhenee ja loppu on hieman hitaampaa. Jos nämä ei menny ihan pieleen, niin jotain olen sitten oppinut :)

Tänään soi (kiitos kaverini): Dick Van Dyke - Chim Chim Cher-ee 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti