sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Vähän terveellisempiä sämpylöitä ja lenkintynkää

Vihdoin tämä päivä koitti, sillä flunssa on melkeen selätetty! Aamulla heräsin pitkästä aikaa niin, ettei ollut nenä tukossa. Vähän yrittää vielä limaa irrota, mutta enpä jaksaisi enää välittää :) Olo oli jopa niin hyvä, että uskalsin käydä vetämässä kevyen juoksulenkin. Kuitenkin jo monta päivää on ollut hyvä olo ja ainoa mikä on treenikentiltä pitänyt poissa on ollut sitkeä lima (ihan näin suoraan sanottuna). Maailman säälittävin lenkkihän siitä tuli, kun en uskaltanut kovaa mennä, mutta vajaa puoli tuntia luonnossa teki terää :) Muutenkin sain lenkin jälkeen jonkun raivon siivota ja leipoa(!). Siivoominen jäi 15 minuutin tehopyrähdykseen, mutta sainpahan ärsyttävimmät pölyt pois. Leipojana olen tosi laiska. Leivon lähinnä jos on jotkut juhlat tai muuta vastaavaa, mutta itsekseen ei oikein tule ikinä leivottua. Osittain senkin takia, että sitten kaikki tulisi myös itse syötyä :D Aamulla herätessä tuli fiilis, että pakko saada uunituoreita sämpyöitä! En jaksanut aamutuimaan niitä lähteä tekemään, mutta ajatus pyöri päässä koko päivän ja niinhän kävi, että vuosien tauon jälkeen oli pakko vääntää sämpylätaikina :)

Päätin tehdä hieman terveellisempiä sämpylöitä ja korvasin osan vehnäjauhoista muilla aineilla ja vähän myös miksailin nesteitä, joten resepti näytti tältä:
- 3 dl vettä
- 2 dl rasvatonta maitoa
- 1 pss kuivahiivaa
- 8 dl vehnäjauhoja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 dl pellava-mustikka-rouhetta
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 0,5 dl oliiviöljyä

Nesteet lämmitetään kädenlämpösiks, joukkoon hiiva ja loput aineet, öljy viimesimpänä viimesten jauhojen kanssa yhtaikaa. Kohotetaan ja sitten sämpylöiks pellille ja uus kohotus. Uuniin 225 astetta ja vajaa 15 min, itse pidin n. 11-12 min, mutta olisivat ehkä kaivanneet pari minuuttia lisää.

Nam!! Söin samantien monta sämpylää, koska uunituoreinahan ne ovat parhaimpina. Pari minsaa uunissa lisää olisi tosiaan tehnyt terää, jotta olisivat olleet vielä vähän rapsakampia. Silti lopputulos oli kuohkea ja mustikka puskee mukavasti sieltä läpi, jos sattuu mustikkainen kohta osumaan. Taikina itsessään näytti alkuun hieman oudolta lilan väriseltä mössöltä, mutta kyllä niistä oikeita sämpylöitä sitten tuli.


Elämän pieniä iloja: lenkki ja tuoreet (omatekoset) sämpylät :)

Tänään soi: Ellie Goulding - Fire

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti