perjantai 20. syyskuuta 2013

Sitä, tätä ja flunssan hoitoa

Nuhanenän nenänalusen rikkoja ja korjaaja
Toista päivää sairaslomalla, joten kyllä se flunssa sieltä valitettavasti pukkasi päälle. Kerrankin maltoin olla menemättä töihin flunssasena, koska nyt iski tauti aika rajuna heti alusta alkaen. Kyseistä nopeasti alkavaa flunssaa on nyt ollut liikkeellä ja koska joudun töissä paljon hoitamaan flunssapotilaita, niin joudun sen hoitamisesta paljon puhumaan. Virusperäiseen flunssaanhan (yskä, nuha, kurkkukipu, kuume) ei oikein mikään auta, sillä tauti (yleensä) paranee itsestään. Ei siis antibiootteja, eikä myöskään ole syytä tarkistaa lab.kokeita parin päivän sairastamisen jälkeen. Oireita lievittäviä ja taudin paranemista nopeuttavia kotikonsteja ovat lepo, höyryhengittely, nenäkannun käyttö, lämmin juoma (laajentaa nielun verisuonia -> verta pääsee enemmän paikalle -> sen mukana tulee valkosoluja, jotka tappavat taudinaiheuttajia) esim. hunajatee, joka on hyvää myös yskän hoitoon, nesteytys erityisesti kuumeen aikana, tarvittaessa sängynpäätyä ylös ja särky/kuumelääkettä. Reseptivapaita yskänlääkkeitäkin on, mutta niiden teho on vähän kyseenalainen, mutta aina voi kokeilla :) Aina kuitenkin pitää muistaa esim. astmaatikot, vanhukset, poskiontelontulehdus (josta voi myös parantua ilman antibiootteja), pitkittynyt flunssa ja voimakkaat kurkku-, keuhko- ja korvakivut. Mutta perusvirusflunssaan tehoaa pitkälti nämä ohjeet :)

Aika on kulunut (tai madellut) telkkarin, tietokoneen, sängyn ja sohvan välimaastossa nenää niistäen. Mikään ruoka ei tahdo oikein maistua ja lähinnä alas on mennyt keitto, juotava jogurtti, jäätelö ja vaalea leipä. Tänään sain päätä selville sen verran, että tartuin koulutehtävän tekoon. Selkä- ja niska-hartiaseudun lihaskuntoa ja liikkuvuutta ylläpitävät liikuntamuodot ovat olleet syynissä. Monihan kärsii kyseisistä vaivoista enemmän tai vähemmän, koska nykyään tehdään paljon päätetyötä. Kuulostaako tutulta? Liikunnan suhteen selkävaivoja voi ehkäistä ainakin salitreenillä, salsalla, napatanssilla, pilateksella ja stepaerobicillä. Tosin viimeisimmän merkitys ei ihan auennut, että mikä vaikutus sillä on. Niska-hartiavaivojen ehkäisyyn tehoaa keppijumppa, hiihto (ja varmaan sauvakävely menee tähän samaan sarjaan), uinti, soutu ja salitreeni, venyttelyn tärkeyttä unohtamatta. Niska-hartiaseutua tukevien lihasten ja käsien treenaaminen ovat osa ennaltaehkäisyä myös. Toki työskentelyasennoilla on oma merkityksensä ja ainakin allekirjoittaneella on pari päivää mennyt kummallisissa kiemuroissa sohvalla ja lattialla läppäri sylissä, juuri näin :)

Tänään olisi ollut Sh'bam ja uusi ohjelma nro 13, minkä olisin halunnut mennä testaamaan, mutta ei auta :( Ainakin teaserin ja tracklistin perusteella vaikutti ihan kivalta. Onneksi flunssaisen päivää sentään piristi postipaketti, mistä löytyi kaksi huivia ja saman verran paitoja, joista toinen oli treenitoppi. En meinannut millään löytää kivaa ja sopivanhintaista treenitoppia, koska aloin oikein nirsoilemaan :D Onlyn toppiin kuitenkin päädyin ja kerrankin vähän muuta väriä kuin oranssia, mustaa tai punaista. Let the game begin!!

Tänään soi ihan loistava treenibiisi, jonka kuulin maanantaina jumpassa: Marilyn Manson - Rock Is Dead

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti