torstai 27. maaliskuuta 2014

Rasitusmurtuma juoksijan peikkona

Olen tässä viime aikoina perehtynyt aiheeseen sääriluun rasitusmurtuma eli marssimurtuma. Tämä on ajankohtainen aihe, sillä juoksukausi on juuri päässyt alkuun ja vasta-alkajiakin on juoksukenkien päällä. Innokas juoksija saattaa rasittaa jalkojaan liikaa, josta saattaa seurata rasitusmurtuma. Juokseminen aiheuttaakin eniten rasitusmurtumia suhteessa muihin lajeihin.

Riskinä kova juoksualusta...
Sääriluun rasitusmurtuma voi olla seurauksena hoitamattomasta penikkataudista eli sääriluun sisäsivun luukalvon tulehduksesta. Yleisiä syitä rasitusmurtumaan ovat riittämätön lämmittely, huono juoksutekniikka, liiallinen harjoittelu, epänormaali jalkaterän rakenne, juokseminen kovalla alustalla, heikko lihaskunto ja aerobinen kunto. Rasitusmurtuman oireet kehittyvät hitaasti ja pahentuvat mitä pidempään vamma-aluetta rasitetaan. Yleensä ensimmäisenä oireena on paikallinen, voimistuva kipu, joka tuntuu aluksi vain harjoittelun aikana, mutta myöhemmin myös levossa.


Ongelmana rasitusmurtumien diagnosoinnissa on röntgenkuvissa hitaasti näkyvät muutokset, mitkä hidastavat oikean diagnoosin tekemistä. Murtumat näkyvät röntgenkuvissa aikaisintaan 2-3 viikkoa oireiden alkamisen jälkeen, jonka vuoksi taustatietojen, oireiden ja vamma-alueen palpoinnin perusteella lääkärin olisi tärkeää voida tehdä diagnoosi jo ennen röntgenkuvia.


...ja liiallinen rasitus esim. juoksukisoissa.
Rasitusmurtuman hoito on usein konservatiivista eli kuormituksen rajoittamista ja lepoa. Paranemisaika sääriluun rasitusmurtumassa on 4-8 viikkoa ja tarvittaessa voidaan levon lisäksi käyttää kyynärsauvoja keventämään kävelyä niin, että jalalle voi pikkuhiljaa laskea enemmän painoa. Liikunnan kuormitusta voidaan vähitellen lisätä, mikäli palpaatioarkuus murtumakohdasta on hävinnyt. Murtumien parantumisessa on usein hyvä ennuste, mikäli diagnoosi tehdään hyvissä ajoin ja hoito aloitetaan mahdollisimman pian. Tällöin paranemisaika voi olla vain 2-4 viikkoa.

Rasitusmurtumia voidaan ennaltaehkäistä rasituksen asteittaisella kuormituksen nostamisella ja tätä myöden luuston tottuu kuormituksen lisääntymiseen ja vammariski pienentyy. Juoksussa matkoja pidennetään maltillisesti eli noin 10 % viikossa. Lisäksi on tärkeää olla hyvät juoksukengät, jotka tukevat jalan oikeaa asentoa. Tärähdystä hyvin vaimentavat kengät vähentävät rasitusmurtumien syntyä 53 %. Juoksussa tarvitaan myös lihasvoimaa ja venyvyyttä, joiden harjoittaminen on tärkeä osa harjoittelua ja vammojen ennaltaehkäisyä.

Pitäkää huolta jaloistanne, sillä rasitusmurtuman tärkein hoitomuoto on sen ehkäisy :)

Lähdemateriaalina: Vuori ym: Liikuntalääketiede, Hautala & Ruuhinen: Urheiluvammat: ehkäise, tunnista ja hoida, Autti: Rasitusmurtumien diagnostiikka ja hoito (Sotilaslääketieteen aikakauslehti 1/2014).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti